در این تحقیق، بررسی شاخصههای پارسایان در خطبهیمتقین در آینهی قرآن،مطمح نظر است
و در چهار بخش نگاشته شده است:
بخش اول: در بیان کلیات و مفهوم شناسیاست.و مفاهیم واژههایی چون قرآن کریم،متقین و نهجالبلاغه،بیان گشته. و نیز به تفاوت اخلاق و تربیت اشاره شده است.
بخش دوم: در مورد شاخصههای اخلاق فردی پارسایانمیباشد.که در آن به ویژگیهایی چون قناعت،صبر و شکیبایی،عبودیت، و پرهیز از عجب و خودپسندی که از شاخصههای اخلاقی بسیار مهم در زندگی انسان است، اشاره شده است.
بخش سوم: در این بخش به شاخصههای اخلاق اجتماعی متقین و شیوهی تعامل آنان در جامعه اشاره شده. و پیرامون خصال نیکی چون صداقت، تواضع، خویشتن داری و فرو خوردن خشم، مباحثی مطرح شده است.
بخش چهارم:در بیان شاخصههای تربیتی و فرهنگی-اجتماعی اهل تقواست.در فصل اول آن به شاخصههای تربیتی وشیوهی برخوردی پارسایان در جهت اصلاح و تربیت افراد جامعه پرداخته شده.و به روشهای الگوسازی عملی، تذکر، محبت و مدارا و تشویق و تنبیه اشاره شده است.
و در فصل دوم از این بخش شاخصههای فرهنگی-اجتماعی پارسایان مورد بخث قرار گرفته است.و در آن، مواردی چون دینمداری،عفو و گذشت،پاکدامنی و امانتداری مورد بحث قرار گرفته است.
نوع تحقیق کتابخانهای بوده و منابع آن از کتب تفسیری، روایی، اخلاقی و شروح نهجالبلاغه،بوده است.
نتیجهی تحقیق،درک اهمیت تقوا و نقش بسزای آن در زندگی فردی و اجتماعی انسان و سعادت دنیوی و اخروی او و شناخت اهل تقواست .که این آگاهی و شناخت موجب ترغیب و اهتمام مسلمین به رعایت نقوای الهی میگردد.
واژههای کلیدی تحقیق: قرآن، نهجالبلاغه، متقین، دنیا و آخرت میباشد.
|