حضرت زهرا به وسیله خطبه فدکیه، جهت اثبات حق و حقیقت و ادعای مالکیت فدک در حضور مسلمانان در مسجد حاضر گردید و در مخالفت با تصدی مقام خلافت و دفاع از حضرت علي7، خطابهای طولانی ایراد کرد. حضرت زهرا3در این محاجّه، با بهرهگیری متین و استوار از آیات الهی، تفسیری مستند و محکم از آیات قرآن را به نمایش میگذارد که نشاندهنده اوج اشراف و آگاهی از آیات قرآن کریم است. آن حضرت در این مسیر، به مباحث اعتقادی اشاره کرده و پرده از این حقیقت برمیدارد که زیربنای افکار درست و عملکرد صحیح هر فرد، اعتقادات صحیح است که توحید و برخی از اصول اعتقادی از آن جمله است که حضرت اذهان مردم را بدان متوجه میگرداند.
در بحث توحید، به مباحث توحيدي و فلسفه آفرينش پرداخته و بعد وارد مسئله نبوت شده و بعد از اینکه به پیامبري پدر بزرگوارش اشاره میکند، به اوضاع آشفته روحی- روانی و فکری عقیدتی مردم جاهلیت اشاره کرده و آنها را به وضعیت اسفبار خویش در آن دوران تاریک و غبارآلود فتنه و آشوب متذکر گردانیده و به برکت وجود پیامبر6و چگونگی عملکرد پدر بزرگوارش در مسیر هدایت و آثار عملکرد آن حضرت اشاره نموده و بعد به شیوه تبلیغی حضرت و دستاوردهای آن بزرگوار اشاره نموده و همچنین به رحلت جانسوز آن رهبر دلسوز امت و پیامدهای تلخ و جانگداز ایشان پرداخته است. البته حضرت در اين خطبه به مباحث اخلاقي، سياسي و اجتماعي نيز ميپردازد كه جاي بحث در اين پژوهش نيست.
صدیقه طاهره3به این مباحث کلیدی که بسیار مهم و حیاتی به شمار میرفت اشاره فرموده تا شاید آن مردم غافل دست از بیوفایی و عهدشکنی برداشته و چشم را به روی حقیقت گشوده و به دفاع از حق و حقیقت و ولایت بپردازند.
|