
بررسی شبهه معنویتهای نوپدید و عرفانهای کاذب
تاريخ انتشار خبر: سه شنبه ١٤ آبان ١٣٩٢
ساعت انتشار خبر: ١٥:٣٣
شماره خبر: ٤٠٤٨٣
گروه گزارش: کارگاه نیم روزه «بررسی شبهه معنویتهای نوپدید و عرفانهای کاذب»، به همت معاونت پژوهش مؤسسه آموزش عالی علوم انسانی جامعةالمصطفی برگزار شد.
به گزارش مرکز خبر واطلاع رسانی جامعةالمصطفی، دراین کارگاه، «حجتالاسلام علی محمدی هوشیار»، استاد حوزه علمیه و عضو گروه علمی عرفانهای کاذب معاونت تبلیغ حوزه های علمیه کشور، شبهه معنویتها را به موریانههایی تشبیه نمود که بر پیکره دین افتاده و موجب تحلیل آن میشوند
وی ادامه داد: برخی بر این باورند که پرداختن به نقد عرفانهای کاذب و شبه معنویّتهای نوپدید در کشورهای اسلامی لازم نیست، زیرا همین کار را موجب ترویج و تکثیر غیر مستقیم آنها می دانند. این گروه باید توجه داشته باشند که، ظهور و بروز خطر این شبه معنویت ها، همانند سایر فرقه های ضاله وهابیت و بهائیت نیست که در مقابل اسلام و مبانی مُسلّم آن صف آرایی کرده باشند، بلکه شبه معنویت ها، با لباسی مبدّل، در پوسته زیرین عرفان حقیقی جای گرفته و کم کم به عنوان دین جایگزین در جهان اسلام مطرح می شوند.
حجتالاسلام علی محمدی هوشیار افزود: جایگاه چالش این عرفان ها نسبت به اسلام و سایر ادیان، همانند آتش زیر خاکستری است که در ظاهر، مسئله ای معنوی بوده و در پاره ای از موارد، مشابهت سطحی با عرفان اسلامی دارند. ترویج بی اعتنایی و بی تفاوتی در مقابل ظلم، فقر، غیبت، تهمت و تمامی نباید های اسلامی با بهانه دفع موانع آرامش شخصی، ترویج سکس با بهانه خلسه عارفانه، کاریزما سازی و قطب پروری جهت مقابله با علماءدین از جمله خطرات نامحسوس این عرفان ها می باشد.
وی، با توضیح این که همه شبه معنویتها با هدف تشکیل دین واحد جهانی در برابر فرهنگ مهدویت هدایت میگردند، خاطرنشان کرد: بیش از دو هزار شبهه معنویت در جهان وجود دارد که همگی در ایده حمایت از سکولار و به حاشیه راندن دین همسو هستند.
حجتالاسلام محمدی هوشیار افزود: پلورالیزم دینی در دین شناسی، اومانیسم در انسانشناسی، سکولاریزم در معرفت شناسی، رهبری کاریزماتیک در راهنما شناسی، اعتقاد به تناسخ در فرجام شناسی و هندوئیزم در هستی شناسی؛ مبانی معرفتی شبه معنویت ها را تشکیل می دهند.
عضو گروه تخصصی عرفانهای نوپدید، فرار از عقل و منطق را نقطه مشترک میان تمام شبهه معنویتها دانست و گفت: از آنجا که این معنویتها هیچگونه برهان و دلیل منطقی ندارند، عقل را بزرگ ترین سانسورگر قرن دانسته و تنها راه رسیده به معرفت را از مسیر دل جستجو می نمایند.
وی با اشاره اجمالی به آثار، اندیشه ها و آراء برخی از رهبران و مبلغان مطرح معنویتها کاذب همچون «اوشو»، «دالایی لاما»، «پائولو کوئلیو»،«عرفان حلقه»، «سای بابا»، «کارلوس کاستاندا» و...، به نقد و بررسی ریشههای تاریخی، مبانی باستانی، اعتقادات و همچنین علل گرایش و پیدایش آنان پرداخت.